Határtalanul

2014. 02. 28. • Beszámolók • Megtekintések: 4216

Iskolánk, a Tompa Mihály Református Gimnázium a pécsi Református Gimnáziummal közösen, bekapcsolódott a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul című projektbe. A projekt célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy noha a magyar gyermekek nem egy országban élnek és tanulnak, mindez nem jelent számukra akadályt. A program segítségével baráti kapcsolatokat építhetnek ki bizonyítva ezzel a kapcsolattartás határtalanságát Közös projektünk A gályarabságba hurcolt református lelkészek nyomában címet kapta, és első részének megvalósítására 2013. november 7-11. között nálunk
került sor. Vendégeink november 7-én este ajándékokkal megrakodva érkeztek városunkba. Rövid bemutatkozás után iskolánk diákjai játékos feladatokon keresztül próbáltak barátkozni a vendégekkel, másnap reggel pedig előbb iskolánk diákönkormányzatának csapata mutatkozott be, majd a pécsi Református Gimnázium végzős tanulóinak és tanárainak vetítéssel tarkított rövid előadást tekinthettük meg.
A négy napos találkozó másnapján megmutattuk vendégeinknek iskolánkat, majd városunkban is körbevezettük őket. A városnéző túrát B. Kovács István gömörológus, a Rimaszombati Református Tudományos Gyűjtemény igazgatója vezette, akinek érdekes előadása nemcsak a vendégek számára volt élvezetes, hanem mi, vendéglátók is sok új információt tudtunk meg Rimaszombatról. Az estét az Új Gömör tagjai és vezetőjük, Mács Katalin tették színesebbé, akik a táncházi programon gömöri tánclépéseket mutattak a vendégeknek és az itthoniaknak egyaránt. Bánhatja, aki nem próbálta ki!
Szombaton a projekt hazai vezetője, Csízi Zoltán tanár úr Kassára vitte el a pécsieket és a hozzájuk kapcsolódó rimaszombati tanulókat. Kassai barangolásunk első helyszíne a kassai református gyülekezet temploma volt, majd utunk során megtekintettük a kassai Szent Erzsébet székesegyházat, megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját, megnéztük a rodostói házat és Kassa további fontos nevezetességeit. Mivel a projekt szülőatyja, Vincze Árpád lelkész úr szülőfaluja útba esett, ezért rövid kirándulást tettünk Serkébe is, ahol megkezdtük a gömöri templomok megtekintését.
A vasárnapi istentiszteletet követően vendégeinkkel, a projekt témájához kapcsolódóan, ellátogattunk három gömöri templomba. Első állomásunk Vály volt, melynek temploma egyedülálló erődtemplom Gömörben. Ezt követően tiszteletünket tettük iskolánk névadójának, Tompa Mihálynak sírjánál Hanván, végül pedig a zsípi templom középkori freskóit csodálhattuk meg szintén B. Kovács István vezetésével. Közös együttműködésünk egy projektórával zárult hétfő délelőtt, amelyen a két gimnázium diákjai együtt készítettek egy emléktábla másolatot a gályaraboknak elhurcolt lelkészek emlékére. A találkozó ideje alatt barátságok szövődtek tanárok és diákok között egyaránt, amelyek remélhetőleg 2014 tavaszán tovább mélyülnek, amikor a TMRG sextós, septimós, másodikos és harmadikos diákjai látogatnak el Pécsre.
MÁR ALIG VÁRJUK!!!
A sextós tanulók beszámolói alapján

Címkék:,

Kommentelés lezárva.