RoboGo 2014

2014. 02. 28. • Beszámolók • Megtekintések: 748

  • RoboGo2014
  • RoboGo2014
  • RoboGo2014

A Tompa Mihály Református Gimnázium tanára Főző Zsolt és két diákja Demjén Dávid és Máté Júlia a decemberi hónapban úgy döntöttek, hogy kihasználják az iskolán található Lego robotszetteket, és az alapiskolák 7. és 8. osztályos tanulóinak lehetőséget adnak egy tanulmányi– és versenynap keretein belül megismerkedni a tudomány e vívmányával. Ahhoz, hogy minden be legyen biztosítva és az elképzelés szerint valósuljon meg egy érdekes „Püthagorasz–i nap“, szükség volt még két robotszettre, melyet a füleki gimnáziumtól kértek kölcsön erre a napra.

A verseny 2014. február 11-én valósult meg. A felhívás nagyon felkeltette a diákok és a tanárok figyelmét, mivel 11 csapat jelentkezett és jött el erre a napra. A programban szerepelt robotösszerakás („ Mars szonda készítése“), az NXT Mindstorms program nyelv tanulása, és egy akadálypálya beprogramozása „Robot használata gyárban“ címmel. Az egész nap gördülékenyen zajlott, melyhez hozzájárultak a gimnázium 3. osztályos tanulói is.

Ugyan melyik gyermek ne élvezte volna a „Lego, mint hobbi“ előadást, melyet Herczeg Tamás és fia Kristóf adtak elő a versenyzőknek. Az előadás keretein belül bemutatták az otthon elkészített modelljeiket.

„Egész héten dolgoztunk rajta, naponta 5-6 órát, hogy sikerüljön elhozni az előzetesen megbeszélt  modelleket. A következő időszakban biztosan nem fogunk legózni, úgy elfáradtunk ezekben a napokban.“

mondta mosolyogva és elégedetten Tamás. Beszámoltak arról is, hogy milyen lehetőségeket kínál a Legoland amerikában. Ott talán a nap is másképp süt. A finom ebéd elfogyasztása után Gál Sándor: A kamera használata kiránduláskor, avagy hogyan forgassunk jó filmet? című előadása következett.

A verseny végeredményénél sokkal fontosabb az, hogy a diákok együtt lehettek, és megismerkedhettek egy új dologgal, ahogy Főző Zsolt fogalmazott: „ Remélem, sikerült, felkelteni az érdeklődést a robotika iránt, mint ahogy annak idején az i. e. 6.sz-ban Püthagorasz tette, amikor egy ifjút a matematika tanulására ösztönzött. “

Köszönet minden támogatónak, mely nélkül e nap nem valósulhatott volna meg!

Kommentelés lezárva.