Középiskolás Vezetőképző Püspökfürdőn

2014. 03. 11. • Beszámolók • Megtekintések: 2355

A már megszokottá vált Budapest helyett idén a Nagyvárad mellett elterülő Püspökfürdőre esett a szervezők választása. Mondhatnánk tehát, hogy ez az idei egy rendhagyó vezetőképző volt, azonban a rendezvény alapgondolata nem változott. Az, hogy a Kárpát-medencében élő magyar középiskolásokat egy tavaszi hétvégére összehozza. Idén iskolánk 2 diákja vett részt a rendezvényen, Erdélyi Géza és Munka Dávid, akiket Varga Gábor kísért.

Több órányi utazás után megérkeztünk a magyar-román határtól alig pár kilométerre fekvő településre, Püspökfürdőre. Ezt követően megtörtént a regisztráció, majd az elszállásolás. Maga a rendezvény a Rákóczi Szövetség elnökének, Dr. Halzl Józsefnek a beszédével vette kezdetét. Ezt követően csapatokra osztva, egy rövid ismerkedés után kezdetét vette a táncház. Egy helyi néptáncosokból és zenészekből álló együttes gondoskodott arról, hogy mindenki elsajátíthassa a néptánc alapjait. Másnap reggel Kémenes Lóránt, Tür római-katolikus plébánosának előadásával kezdődött a nap. Szó volt a család, illetve a szülők feladatáról és fontosságáról identitástudatunk megőrzésében, valamint, hogy a boldogság kulcsa a tiszta szeretet, ami egy szöszi (szabadon-örömmel-szeretettel-ingyen). Ezt követően Kisida Elek orvosprofesszor előadását hallhattuk élettapasztalatairól, majd kezdetét vette a városnézés Nagyváradon. Miután megtekintettük a város főbb látványosságait, egy helyi színjátszó kör előadását néztük meg, majd meghallgattuk Meleg Vilmos szavalatát. Ezután visszatértünk a szállásra, és a román népzenéből kapott ízelítő után nyugovóra tértünk. Vasárnap reggel Raffay Ernő történész tartott részletes előadást a trianoni egyezményt kiváltó külső, illetve belső okokról, majd a városnézéssel kapcsolatosan összeállított kérdésekből álló kisebb verseny kiértékelését követően hazaindultunk. A tartalmas előadásoknak köszönhetően, sok új információval gazdagodva zárhattuk a hétvégét.

Munka Dávid (VI. O)

A XIII. Kárpát-medencei Középiskolás Vezetőképző 2014. február 28-a és március 2-a között került megrendezésre Püspökfürdőn.

Címkék:,

Kommentelés lezárva.