Kirándulás Túrócszentmártonban

2015. 12. 06. • Beszámolók • Megtekintések: 2153

Október 20-án reggel osztályunk (VIII. O) elindult az iskola elől a tanulmányi kirándulásra.

Első állomásunk az árvai vár volt. Körbevezettek bennünket: megnéztük a vár látogatható termeit, a citadellát és a kínzókamrát is, amely eredetileg nem volt a vár része, csak utólag lett berendezve, mert minden várba „kell” egy. Majd az utolsó teremben megtekinthettünk egy kiállítást az itt forgatott filmekről.

Utána elindultunk Túrócszentmártonba, ahol megnéztük a Matica slovenská régi épületében berendezett irodalmi múzeumot. A tárlatvezetés nagyon hasznos ismétlés volt nekünk így érettségi előtt. Ezután egy kis temető-túra következett, megnéztük a „Národný cintorín”-t (Nemzeti Temetőt), az irodalom órákon megismert szlovák szerzők síremlékeit. Majd gyorsan megvacsoráztunk egy vendéglőben, melyet, mint később kiderült, a mártoniak is ismernek és kedvelnek.

Ezután következhetett a nap fénypontja – legalábbis szerintem – az előadás. A Szlovák Kamaraszínház (Slovenské komorné divadlo) egy kísérletét, a WWW.NARODNYCINTORIN.SK című „színházi sitcom”-ot nézhettük meg Hizsnyan Géza jóvoltából, akinek ezúton szeretnénk megköszönni a jegyeket és a beszélgetés megszervezését. Az alapötlet az volt, hogy leemeljük a szlovák történelem nagyjait a piedesztálról, megismerjük mindennapi gondjaikat és érzéseiket, amelyek talán nem is különböznek olyan sokban a mieinktől. Na és persze örökre a szívünkbe zártuk Janko Krált. Nyomon követhettük a temető beépítése elleni harcukat- melynek kimenetele nem derül ki még az utolsó kész, 5. részből sem.

És ehhez a remekül működő alapkoncepcióhoz jönnek még a kiváló színészi teljesítmények. Bár maga a szöveg ötletes, sok benne az egyszerű poén. Ezeket azonban remekül ellensúlyozzák az irodalmi viccek, humoros utalások a szerzők műveire és életére.

Miután a darab lement, még lehetőségünk nyílt beszélgetni a színészekkel és az alkotókkal. Még ajándékot is kaptunk tőlük – egy dedikált csoportképet. Ezután elváltak útjaink (mivel három járművel érkeztünk), és hazaindultunk.

Ezúton szeretném még megköszönni a három vállalkozó szellemű sofőrnek – Csízi tanár úrnak, Czakó Attilának és Hizsnyan Gézának, hogy eljöttek velünk.
Hizsnyan Júlia

 

 

Kommentelés lezárva.