„Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntője – Sátoraljaújhely

2016. 10. 19. • Akikre büszkék vagyunk, Beszámolók, Galéria • Megtekintések: 3463

Október 14-16-a között 44. alkalommal került megrendezésre Sátoraljaújhelyen az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntője, melyen iskolánk tanulója, Gál Laura (2.G) ott volt a díjazottak között, s elnyerte az OTP Bank különdíját is.

Laura az előző iskolai évben 5. helyen végzett a Szép Magyar Beszéd elnevezésű nyelvhasználati és kiejtési verseny országos döntőjén, Kassán, így kapott meghívást erre a neves eseményre.

A versenyen több mint 130 diák szerepelt, magyarországiak, vajdaságiak, erdélyiek, kárpátaljaiak és felvidékiek egyaránt.

A verseny írásbeli és szóbeli fordulóból állt. Az írásbeli fordulón a diákoknak 180 perc állt rendelkezésükre, hogy megoldjanak egy nagyon igényes, a teljes nyelvtan tananyagot felölelő feladatlapot, melyben grammatikai, szemantikai, frazeológiai, stilisztikai, retorikai jellegű feladatok egyaránt voltak.

A verseny szóbeli fordulója másnap, október 15-én délelőtt zajlott. A diákok a szóbeli fordulón négy téma közül választhattak, majd három percben előadták a választott témára írt szövegüket. A szóbeli forduló elején ismertették az értékelés kritériumait, a diákok mire ügyeljenek előadásuknál.

A diákokat három helyszínen hallgatta meg a szakmai zsűri. A szakmai zsűri tagja volt többek között Dr. Balázs Géza, tanszékvezető egyetemi tanár, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének és a Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Tanszékének Lőrincze-díjas tanára; Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, a Kazinczy-díj Alapítvány elnöke; Dr. Kovács Dániel, Kazinczy-és Lőrincze-díjas ny. főiskolai tanár; Nyíri Péter irodalomtörténész, a PIM – Magyar Nyelv Múzeumának főosztályvezetője; Dr. Minya Károly Lőrincze-díjas főiskolai tanár és Juhász Judit az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke.

A versenyt színvonalas programok színezték: városnézés, a Kazinczy Ferenc Múzeum megtekintése, kirándulás Széphalomra, a Magyar Nyelv Múzeumába, esténként színházi előadások: Távolodók címmel irodalmi összeállítás, és az Indul a bakterház című előadás.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre és a díjkiosztásra a Magyar Nyelv Múzeumában került sor, Széphalomban.

Kedves Laura, az eredményes szerepléshez szívből gratulálunk, és további sok sikert kívánunk!

 

Kommentelés lezárva.