Szarvason jártunk…

2017. 06. 06. • Beszámolók • Megtekintések: 3559

Május 18-án, a korai indulás ellenére, izgatottan vágtunk neki a négy napos kirándulásnak. Első megállónk Budapest volt, ahol a Mátyás-templom mellett elsétálva betértünk a Magyarság Házába. Egy rövid filmvetítés után csoportokra osztódtunk, majd a kapott feladatlapunkkal nekikezdtünk a kiállítás feltérképezésének. A termek a Kosztolányi által kiválasztott tíz legszebb magyar szó tematikájában voltak berendezve. Ennek köszönhetően szerezhettünk érdekes információkat anyanyelvünkről, kultúránkról, tájainkról, tudósainkról, illetve jeles sportolóinkról. Az interaktív feladatoknak hála mindenki megtalálta a neki való témakört, így egyesek magyar huszárnak beöltözve ülhettek meg egy falovat, míg mások agyukat tornáztatva oldották meg a különféle logikai fejtörőket.

Egy kiadós belvárosi séta után a Terror Házába mentünk. Az ott megtekintett kiállítás az előzőnél sokkal komolyabb volt, de véleményem szerint, sokunk tetszését elnyerte. Betekinthettünk a II. világháború alatti Magyarország helyzetébe, tovább haladva megtapasztalhattuk a kommunista rendszer okozta sebeket. A látványos elemek, képi és hangzó anyagok, valamint a pincében található kínzóeszközök megtekintése még borzongatóbbá és valóságosabbá tette a történteket. Budapestet elhagyva megpihentünk az autóbuszban, nekiláttunk az otthonról hozott falatok elfogyasztásának, és a látottak megvitatásának.

Vacsorára érkeztünk meg Szarvasra, s miután jóízűen elfogyasztottuk, mindenki elfoglalta a számára kirendelt faházat. Az ifjúsági tábor területét átvizsgálva kellemesen csalódtunk. Találtunk foci- és röplabdapályát, hintákat, nyugágyakat, és egy szépen kiépített mólót, ami a Körös holt ágához vezetett.  Estére mindenki talált magának elfoglaltságot, a buli folytatódott a szálláson.

Péntek reggel a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban már vártak minket. Az igazgatónő köszöntése után megnéztük a felújított iskolát, találkoztunk a diákokkal, akikhez a szünetben egy pingpong meccsre is beszálltunk. A szaktantermekben érdekes kémiai és fizikai kísérleteket végeztünk. Ebéd után elindultunk a helyi sárkányhajó-szövetség állomására, ahol egy gyorstalpaló kiképzést követően megkaptuk a mellényeket és az evezőinket, majd sorban beszálltunk a hajókba. Gyorsan tanultunk, ennek köszönhetően szépen, egyenletesen eveztünk. Közben figyeltük a mellettünk elhaladó tájat. Az edzés végére egy versenyt is meghirdettünk. A két hajó fej-fej mellett haladva nyelte a habokat, ám végül a mi csapatunk diadalmaskodott.

A nap még mindig nem ért véget. Következett a Szarvasi Arborétum, majd a Mini Magyarország Makettpark. Az itt kapott szabadidő alatt mindenki megtalálta a számára kedves helyszíneket. Sétáltunk a fák között, ahol találkoztunk pávákkal és emukkal. A szállásunkra visszatérve mindenki kellőképp elfáradt, ám voltak, akiknek még maradt energiájuk a röplabdára, mások a mólón ülve beszélték át a nap legérdekesebb részleteit.

Szombaton Gyula felé vettük az irányt. A délelőtt folyamán meglátogattuk az Almásy-kastélyt, majd átsétáltunk a várba.  Az itt töltött idő az idegenvezetőnk sajátos humorának köszönhetően felejthetetlen élmény marad. Délután csoportokba verődve a belváros felé vettük az irányt. Mi egy kézműves cukrászdát választottunk ki, ahol megtapasztaltuk, milyen érzés időhiány miatt öt perc alatt megenni egy hatalmas fagylaltkelyhet. Gyuláról visszatérve elmentünk a Holt-Körös partján álló szélmalmot formázó emlékműhöz, amely a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence földrajzi középpontját jelzi.

Az aznapi vacsoránkat egy közeli tanyán fogyasztottuk el, ahol egy szlovák család látott minket vendégül. Mi is besegíthettünk a kenyérlángos elkészítésébe, mások szemügyre vehették a tanyán található állatokat.

Vasárnap reggel búcsút intettünk a tábornak. Hazafelé menet megálltunk Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban.  Az akváriumokban úszkáló halak, a torony tetejéről elénk táruló bámulatos kilátás megkoronázta utunkat. Ez volt az utolsó buszra szállás és már meg sem álltunk Rimaszombatig.

A kirándulás a Határtalanul program keretében, Robotokkal határokon át – természettudományos együttműködés című pályázat által valósult meg.  

Köszönjük az élményt!

Illés Bernadett Mária (VI.O)

 

  • 19047800_1264331967018168_953472717_n

Címkék:

Kommentelés lezárva.