Kölcsey: összetartó erő a nemzet és a mai ifjúság számára

2018. 01. 23. • Akikre büszkék vagyunk, Közlemények • Megtekintések: 352

Iskolánk két diákja, Nagy Eszter Réka és Ternák Annamária (2. G) 2018. január 18-21.között Szatmárcsekén járt. A 3Kölcsey Társaság és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör szervezésében megrendezett rendezvénysorozaton vettek részt, mely a Kölcsey: összetartó erő a nemzet és a mai ifjúság számára elnevezést kapta.

A rendezvénysorozat részét képezte egy szavalóverseny és egy vetélkedő. A szavalóversenyen egy Kölcsey Ferenc verset és egy szabadon választott kortárs verset kellett szavalni, a vetélkedőn pedig Kölcsey Ferenc életével és életművével kapcsolatos tudásukat mérték össze a részt vevő diákok. Emellett a csapatoknak egy pályamunkát/kisfilmet is készíteniük kellett. A film szövegének és képanyagának arra a kérdésre kellett válaszolnia, hogy „Mit jelent nekem a Hymnus?”

A lányok a Kölcsey-vetélkedőn 2. helyen végeztek, Nagy Eszter Réka pedig a szavalóversenyen 3. helyen végzett.

Szívből gratulálunk!

A versenyek mellett a négy nap alatt a diákok meglátogatták a szatmárcsekei Kölcsey-emlékszobát, az egyedülálló szatmárcsekei temetőt, ellátogattak Nyíregyházára, ahol pár napon keresztül megtekinthető volt a Hymnus eredeti kézirata és Erkel Ferenc Hymnus kottájának eredetije. Élvezetes előadásokat hallhattak Kölcsey Ferencről Dr. Jánosi Zoltántól, Dr. László Bélától és Dr. Hamar Pétertől, megnézték Kántor István A Hymnus képekben cím filmjét, majd a rendezvénysorozat zárásaként részt vettek a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett ünnepségen a szatmárcsekei református templomban, ahol idén Szörényi Levente, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, énekes, szövegíró vette át munkásságáért a rangos irodalmi, művészeti elismerést, a Kölcsey-emlékplakettet.

  • 1
  • 3
  • 4

Kommentelés lezárva.