Új lehetőségek európai fiataloknak

2014. 04. 10. • Diákönkormányzat • Megtekintések: 1009

Csapatépítő és felkészítő tréninget tartott a Tompa Mihály Gimnázium Diákönkormányzata (TMRG DÖK) december 13-14-én, melynek részeként ellátogattak a Fundament Polgári Társuláshoz. A társulás az EU-s pályázatok során szerzett tapasztalatait, most az ifjúsági pályázatokban is hasznosítani szeretné, erre kínál lehetőséget a diákokkal való szoros együttműködés.

Az előadás első részében Mihály Péter, a Fundament önkéntes programjának koordinátora mutatta be a társulást, majd áttért a 2014-ben induló EU-s oktatási-ifjúsági program, az Erasmus+ ismertetésére. A programmal kapcsolatban több tájékoztató napot szerveztek országszerte, két hete a közeli Zólyomban. Az ott elhangzottak most a diákokhoz is eljutottak, a konkrét feltételekre azonban várni kell a pályázati felhívások megjelenéséig. Az Erasmus+ váltja az eddigi felsőoktatási csereprogramokat, ösztöndíjakat és a Fiatalok Lendületben programot, összefogva őket egy nagy közös uniós programba. A korábbi években nagy sikerrel működő és a fiatalok körében egyre népszerűbb Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service – EVS) változatlan formában működik tovább legalább 2020-ig. A szolgálatról TMRG diákjai első kézből hallhattak a Fundament két önkéntesétől, akik 2013 májusától teljesítenek önkéntes szolgálatot a szervezetnél. Antoine Labruyére (Franciaország) és Mindaugas Ramoška (Litvánia) előadásukban tájékoztattak az EVS felépítéséről, a részvétel feltételeiről, majd személyes élményeiket osztották meg a diákokkal. Az előadást kötetlen beszélgetés követte.

Az EVS az Európai Bizottság által támogatott oktatási program, melyben minden európai fiatalnak lehetősége nyílik 2-12 hónapot egy másik országban társadalmilag hasznos, önkéntes munkát végeznie. A kint töltött idő során a fiataloknak biztosítva vannak a kulturált munkakörülmények, a megfelelő szállás, az ingyenes biztosítás, valamint étkezési hozzájárulást és zsebpénzt is kapnak. Az önkéntes a szolgálat végeztével a nem formális tanulást igazoló oklevelet, ún. Youthpasst kap, melynek presztízse egyre inkább növekszik a munkaerőpiacon. Az akkreditált kiküldő- és fogadó szervezetek, a résztvevő országok nemzeti irodái, a képzett koordinátorok és mentorok, valamint az átfogó egészségügyi biztosítás szavatolja a résztvevő önkéntesek szakmai- személyiségbeli fejlődését és biztonságát.

Ádám Sándor, a DÖK elnöke elmondta, örül, hogy az új tagok és a fiatalabb diákok is tájékozódtak ezekről a lehetőségekről, hiszen köztük vannak a jövő ifjúsági aktivistái, vezetői.

Az előadások után a DÖK tréning a TMRG kollégiumában folytatódott egészen szombatig.

Forrás: gömörilap.sk , Ádám Sándor

Kommentelés lezárva.