A Robotika szakkörön gondoltunk egy nagyot!

2019. 04. 30. • Akikre büszkék vagyunk • Megtekintések: 1689

Bence, Kornél, Levente (e cikk szerzője) és Főző tanár úr elhatároztuk, hogy kipróbáljuk magunkat egy másik típusú robotika versenyen is. Az interneten bukkantunk rá a trencséni robotikai napra (Trenčiansky robotický deň), amely április 3-ára és 4-ére volt meghirdetve. Erre a versenyre több kategóriába lehetett benevezni, ilyenek voltak: a Follower- easy/hard, Doit!  és a  Freestyle. Mivel első alkalommal jelentkeztünk erre a 14. alkalommal megrendezett versenyre, ezért  a Follower Easy kategóriát választottuk.

Az otthoni felkészülést követően április 3-án megérkeztünk Trencsénbe, és a verseny helyszínén lehetőségünk volt a versenypályán letesztelni Kimit, a robotunkat. Az idő, amelyet ezen a pályán tudott 15,84s volt. Ezt soknak gondoltuk, tehát elkezdődött a „versenyfutás az idővel“. Délután ötig gondolkoztunk, programoztunk, próbáltuk felgyorsítani Kimit, úgy beállítani a robotunkat, hogy az a leggyorsabban menjen végig ezen a pályán. Több lehetőségen gondolkoztunk, kisebb-nagyobb sikerrel. Higgyék el, a nap végére kis csapatunk kellőképpen elfáradt. Az eredmény? Kimi felgyorsult, és már 12 másodperces időt tudott menni az egyre jobban merülő akkumulátorával. Ez idő alatt, nagyon sok új dolgot fedeztünk fel és tanultunk meg a programozás terén, sajnos Kimi nem mindig engedelmeskedett. Nagyon sok csapat (meg sem lehetett számolni) ugyanúgy mint mi, kisebb-nagyobb sikerekkel teljesítette a napot, tehát a felkészülést a másnapi versenyre. Több rendszert is felfedeztünk pl. Arduino,NXT2,EV3, és láttuk, hogy az esélyek a nyerésre nem egyformák. Este megnéztük Trencsén belvárosát és a várat.

Másnap kora reggel keltünk, és újra a verseny helyszínére siettünk, hogy újra leellenőrizhessük a beállításokat. Aztán kezdődött a verseny. Rengeteg csapat indult a Follower Easy kategóriában, az indításnál kígyózott a sor! Mint később kiderült, ebben a kategóriában 81 robot indult (41 alapiskola, 40 középiskola). Ebben a kategóriában mi  12.-13. helyen végeztünk 11,56s idővel, ami 4s javulást jelentett az első próbához képest! Egy gyors döntésnek köszönhetően elindultunk a A DoIt! versenyen is, ott helyben készültünk fel (a verseny ideje alatt!), és a 8.helyen zártunk a 13 induló között. A különböző kategóriákban 181 robot versenyzett.

A nap végére nagyon elfáradtunk, viszont sok tapasztalatot szerezve érkeztünk haza. Az eredményekkel elégedettek vagyunk, erős motivációt kaptunk a további versenyekre való felkészüléshez.

Címkék:

Kommentelés lezárva.