Az irodalom napja

2014. 05. 01. • Beszámolók • Megtekintések: 4184

Irodalom – ez a szó manapság nem túl divatos, és sajnos egyre inkább háttérbe szorul a facebook és a televízió mellett. Szerencsére nem mindenütt van ez így, és vannak segítőkész emberek, akik szívesen és önzetlenül segítik iskolánkat abban a nehéz feladatban, hogy diákjaink közelebb kerüljenek a kortárs irodalomhoz is. 2014. április 30-án nemcsak a mai irodalom került karnyújtásnyira, hanem a színház is.

Ezen a rendhagyó „irodalmi napon” a Tompa Mihály Református Gimnáziumba látogatott Tóth László, hogy egy író-olvasó találkozó keretén belül az alsó évfolyamok diákjait biztassa írásra, olvasásra. Neves költőnk mesélt életéről, munkásságáról is.

A találkozó után Morcsányi Géza, a Magvető Könyvkiadó igazgatója ismertette diákjainkkal  a könyvkiadás rejtelmeit. Bepillantást nyerhettünk egy könyvkiadó igazgatójának munkájába, életmódjába. Az általuk megjelentetett művekből Balogh Judit színésznő olvasott fel szemelvényeket.

Ezalatt a felső évfolyamok tanulói Radnóti Zsuzsával találkoztak. A beszélgetést Hizsnyan Géza doktor úr irányította, aki  nélkül ez a rendhagyó irodalmi nap nem jöhetett volna létre. Örkény István özvegye, hagyatékának kezelője a beszélgetés elején Örkény stílusáról, a groteszk fogalmáról és Örkény műveiről beszélt a diákoknak, amelyet Balogh Judit felolvasása tarkított.  Vendégünk örömmel mesélt egy érdekes cikkről, amely szerint Örkény él és facebookozik. Így tudósított egy erdélyi lap olvasóinak arról, hogy az írónak több ezer fiatal rajongója van, hiszen egypercesei a fiatalok körében is nagyon kedveltek, számos képregény, film és jelenet forrásául szolgálnak.

Radnóti Zsuzsa a Vígszínház vezető dramaturgjaként dolgozott éveken keresztül, s a kíváncsi fiataloknak szívesen mesélt a színházi életről, a dramaturg munkájáról, aki nem más, mint egy „külső szem”, végezetül pedig a lelkes diákokat saját művek írására buzdította.

Erre a napra Simon Márton költőt is meghívtuk iskolánkba, aki sajnos nem tudott eljönni, de olvastunk tőle, információkat gyűjtöttünk róla és a slam költészetről is. Reméljük, ez a találkozó a jövőben még megvalósul majd.

Hálásan köszönjük Radnóti Zsuzsának, Morcsányi Gézának, Balogh Juditnak és Tóth Lászlónak, hogy elfogadták meghívásunkat és mindannyiunknak felejthetetlen pillanatokat szereztek. Hálával tartozunk Hizsnyan Géza doktor úrnak és lányának, Hizsnyan Júliának, akiknek köszönhetően ilyen drága vendégeket fogadhattunk intézményünkben.

Bízunk benne, hogy a jövőben is sok szép irodalom és színházközeli élményben lesz részünk iskolánk ódon falai között.

Címkék:,

Kommentelés lezárva.