Tanulmányi kiránduláson Madách és Mikszáth nyomában…

2014. 10. 15. • Események • Megtekintések: 2274

Felejthetetlen élményben volt részük a Tompa Mihály Református Gimnázium diákjainak , akik Madách és Mikszáth nyomába eredve tanulmányi kiránduláson vettek részt 2014. szeptember 626-án, pénteken.

Ki ne ismerné Mikszáth Kálmán nevét, a jó palócokról és tót atyafiakról szóló novelláit, a Szent Péter esernyője, a Különös házasság, A Noszty fiú esete Tóth Marival vagy a Fekete város című regényeit, illetve a műveiből készült filmadaptációkat? Mivel nekünk rimaszombatiaknak Mikszáth Kálmán neve legalább olyan kedves, mint Mikszáthnak volt kedves Rimaszombat, ellátogattunk szülőfalujába, Szklabonyára, és megtekintettük a Mikszáth Kálmán Emlékházat, ahol nagy-nagy szeretettel fogadtak bennünket. A tartalmas és élvezetes előadásnak köszönhetően diákjaink közelebb kerülhettek Mikszáth Kálmánhoz, mint emberhez is. Az író-legenda kép mellett megelevenedett a kisdiák, a szerelmes férfi, a hűséges férj, az aggódó és gondoskodó édesapa alakja is, az író hányattatásokkal, tragédiákkal teli élete, s az író humora, mely mindezek ellenére szerves része, fűszere műveinek, egész lényének. A nevetésről, a jókedvről az emlékház udvarán található Mikszáth korabeli játékok  – mint a gólyaláb vagy a diótörő – is gondoskodtak, melyeket diákjaink nagy élvezettel próbáltak ki.

Ám még ennél is élvezetesebb élményben volt részünk Madách Imre kapcsán. A közelmúltban felújított, megújult, interaktív anyaggal felszerelt alsósztregovai Madách Kastélyban ugyanis egy rendhagyó irodalom óra keretén belül diákjaink eljátszották Az ember tragédiájának minden egyes színét. Magukra öltötték az Úr, Ádám, Éva, Lucifer és számos mellékszereplő jelmezét, és színről színre járták végig, mutatták be a mű egészét. Ezen az irodalom órán senki nem figyelte az óráját, senki nem várta a szünetet, élveztünk minden egyes pillanatot, képet.

A kiállítás maga két részből áll: a kastély szobáinak és a Madách család életének bemutatásából, illetve Az ember tragédiájára vonatkozó részből. Madách dolgozószobájából – az Oroszlánbarlangból – indult felfedező utunk. Miután végigmentünk a könyvtári és levéltári termen, eljutottunk az ún. férfiszalonba majd a zártabb, meghittebb női szobába, végignéztük Zichy Mihály illusztrációit és Kass János rézkarcait Az ember tragédiája egyes színeről, végül két interaktív monitoron keresztül ismerkedhettünk Madáchcsal, családjával, életével és Az ember tragégiájára vonatkozó részletetekkel, fordításokkal, színpadi feldolgozásokkal, színészekkel, akik az évek során Ádám, Éva, Lucifer és az Úr alakjába bújtak. Mindemellett megkerestük Madách Imre sírját is a közeli parkban,Az egész kiállítás, az irodalmi óra is kétnyelvű, ezáltal a szlovák iskolák diákjai számára is elérhetővé válik Madách Imre és klasszikus műve, Az ember tragédiája.

Köszönjük szépen az élményt, felejthetetlen volt, csak ajánlani tudjuk mindenkinek a megújult Madách-kastélyt és kiállítást.

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék:

Kommentelés lezárva.