Fizika olimpia 2016-ban

2016. 04. 09. • Akikre büszkék vagyunk, Beszámolók • Megtekintések: 1386

A fizika olimpia járási fordulója a 8. és 9. évfolyamos diákok számára 2016. március 16-án zajlott Rimaszombatban. A Tompa Mihály Református Gimnáziumot Czeglédy Botond (III.O) képviselte az F kategóriában, a nyolcadik évfolyamosok között. Botond a nagyon igényes feladatsort eredményesen megoldotta és első helyen végzett a kategóriájában.

A fizika olimpia járási bizottsága eredménye alapján a 9. évfolyamosok győztesével együtt benevezte az április 13-án megrendezésre kerülő kerületi fordulóra is. Mivel kerületi fordulót csak a 9. évfolyam számára rendeznek, Botondnak rövid idő alatt el kellett sajátítania a 9. osztályos fizika tananyagát is.

A jövő héten esedékes verseny eredményétől függetlenül Botond már most is győztesnek tekinthető, mert az elmúlt évben nehéz akadályokat sikerült leküzdenie.

A fizika egy olyan területe a természettudományoknak, amely viszonylag kisszámú törvényszerűséggel igyekszik magyarázni a körülöttünk lejátszódó jelenségeket. Ezeket a törvényszerűségeket a matematika eszközeivel írja le és kapcsolja össze. Pontosan emiatt tartozott a fizika a diákok között a legkevésbé szeretett tantárgyak közé. A 2008-as oktatási reform a fizika oktatását sokkal gyakorlatiasabbá tette, amikor is a tanulók kísérletek és megfigyelések végzésével jutnak el a törvényszerűségek megfogalmazásáig. Kevesebb a képlet, kevesebb a mindenki számára kötelező számolás. Ennek következtében általánosságban a tanulók tantárgyhoz való viszonya javult. Ezzel egyidejűleg a matematika tantervében a 9. évfolyamra tolódott az egyenletek és egyenletrendszerek megoldása. Ilyen körülmények között lehetetlenné vált csupán a tanórán tanultak kibővítésével felkészülni a fizika olimpiára. Aki ezen a versenyen eredményes szeretne lenni, annak a kortársainál jóval korábban el kell sajátítania a matematikai eszközrendszert, meg kell ismernie az adott témakörök törvényszerűségeit és megfelelő rutinra kell szert tennie ennek alkalmazásában.

Czeglédy Botondnak ez sikerült.

Címkék:

Kommentelés lezárva.