Könyvhét a TMRG-ben

2022. 03. 30. • Beszámolók • Megtekintések: 419

Március a könyv hónapja, ezért nálunk, a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban, már hagyománnyá vált a márciusban tartandó könyvhét. Mindig érdekesebbnél érdekesebb feladatok várják a tanulókat. Természetesen különböző programokból, előadásokból sem szenvedünk hiányt. A cél az, hogy az épp kiválasztott könyvet megismerjük,  megszeressük  az olvasást, tudatosítsuk a könyvek fontosságát. Minden évben más-más könyv kerül a középpontba. Idén a C.S. Lewis: Narnia krónikái című gyerekkönyv-sorozata, konkrétan Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény rész volt a téma az alsó és a felső tagozat számára egyaránt.

A hét könyvcserével kezdődött. Kiolvasott könyvekért cserébe számunkra új könyvekkel térhettünk haza. A csere a diákok között történt.

Kedden a napot a felső tagozatos tanulók egy előadás megtekintésével kezdték. A helység kalapácsát nézhettük meg Gál Tamás előadásában. A komáromi Jókai Színház igazgatója, Jászai Mari-díjas és Kulcsár Tibor-díjas szlovákiai magyar színész által hatalmas irodalmi élményben lehetett részünk. Nem akármilyen darabot láthattunk, hiszen mi, diákok is bekapcsolódhattunk a színészi alakításba. A művész véletlenszerűen választott ki közülünk közreműködőket és rögtönzésekkel beépítette őket a történetbe, ami roppant szórakoztató volt. Aznap még várt ránk két feladat. Az első az volt, hogy minden osztálynak zászlót kellett készítenie a regény alapján. A második egy kreatív írás volt. Kaptunk egy részletet és folytatni kellett a történetet a saját gondolataink, elképzeléseink alapján.

Szerdán az alsó tagozatosoké volt a főszerep, ugyanis megrendezésre került az osztálydíszítés. Természetesen ennek is, mint minden másnak is a Narniához kellett kapcsolódnia. Kicsit én is a részese lehettem, hiszen minden osztályba betekinthettem, megcsodálhattam a díszítést, amit meg is örökíthettem, sőt, még a nyertes csapat kiválasztásába is volt némi beleszólásom. A döntés két osztályra esett, így a II.O és a IV.O osztályok büszkélkedhettek a legkreatívabb és legötletesebb osztályok címmel.

Csütörtökön zajlottak a vetélkedők, a két tagozatnak külön-külön. Bár nem versenyzőként, de zsűritagként itt is be tudtam kapcsolódni. Az osztályok négyfős csapatokkal képviseltették magukat a megmérettetésen. A közönség a szurkoló osztálytársakból állt. A verseny különlegessége volt, ami már szintén hagyomány, hogy a vetélytársak közt volt egy tanárokból álló csapat is. A küzdelem szoros volt, de végül a VI.O/II.G, a második felvonásban pedig a III.O osztály nyerte el az első helyezést és a vele járó dicsőséget. Le a kalappal a tanári csapatok előtt is, nagyon jól helytálltak. Egyik résztvevő sem távozott üres kézzel, még osztályokra kiterjedő nyereményeket is be lehetett zsebelni. A főnyeremény egy hatalmas torta volt, amin a díszítés is tematikus volt.

Pénteken a hét zárásaként Laboda Róbert szlemmer, költő, rendező, tanár slam poetry előadásán vettünk részt. Megismerhettük a személyes történetét és magáról, a slam poetryről, azon belül az irodalomról és a művészetről is mesélt nekünk kötetlen stílusban.

A TMRG minden diákja nevében mondhatom, hogy fantasztikus hetet tudhatunk magunk mögött. Úgy vélem, mindenki számára felüdülés volt és mellette pedig hatalmas tanulás, művelődés. Köszönjük a tanárainknak a közreműködést, Zsélyi Katalin tanárnőnek a keddi előadás megszervezését, Ádám Lilla tanárnőnek Laboda Róbert előadásának megszervezését,  külön köszönet Károlyi Katalin tanárnőnek a heti műsor szervezését és a lebonyolítását. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Vámos Dorka

Kommentelés lezárva.