On line – állandó veszélyforrás?

2014. 12. 11. • Beszámolók • Megtekintések: 2271

Hallottatok már a 7×24 órás elérhetőségről? És tudjátok mit jelent ez? Azt, hogy az internetes közösségi hálónak köszönhetően a hét minden napján 24 órában tarthatjuk bárkivel – legyen az családtag, barát, szeretett vagy kevésbé szeretett ismerős, de akár ismeretlen személy is  – a kapcsolatot. Milyen jó, mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy vannak ennek árnyoldalai is.

A facebook helytelen használata sajnos a fiatalkorúakra nagymértékben jellemző. Nagy divat az üzengetés, cikizgetés, beszólogatás, önreklámozás, hamis információközléssel történő megtévesztés, rágalmazás vagy zaklatás. A virtuális világ nagy szabadságot hozott, amit a felhasználását szabályozni igyekvő netikett sem képes sokszor a korrektség mezsgyéjén tartani. Ez van. De nincs ez így jól.

„Játék, diákcsíny, vagányság vagy bűncselekmény?“ címmel a facebook használatának lehetőségével való visszaélésről tartott előadást december 9-én iskolánk tanulóinak Kurdics Mihály nyugalmazott rendőr alezredes. A korunkra olyannyira  jellemző görcsös igyekezet megosztani magunkról minél több információt a világhálón (mert ha nem vagy „on-line“, akkor nem létezel!), meglehetősen kiszolgáltatottá teszi az embert. Könnyen válhatunk áldozattá, de  mások személyiségi jogainak megsértésével bűnelkövetőkké is. Hogyan óvjuk meg magunkat ettől? Mire figyeljünk a facebook használatakor? Erről szólt az előadás, mely iskolánk az „On line – állandó veszélyforrás?“ című Orange Alapítvány által támogatott pályázatának nyitóprogramjaként került megrendezésre. A pályázat több hónapon keresztül tartó foglalkozássorozattal mutat rá a világháló használatának előnyeire és veszélyeire, s tanít okos felhasználóvá válnunk.

 (zsk)

Kommentelés lezárva.