Adó 2%

Február 15-ig kell nyilatkozniuk az adó 2 százalékáról azoknak az alkalmazottaknak, akiknek adóbevallását a munkaadójuk készíti el. Ez már egy nagyon közeli időpont. Ezért szeretnénk a kedves szülők és iskolabarátok figyelmét felhívni arra, hogy lehetőség van a Tompa Mihály Református Gimnázium Szülői Szövetségének támogatására is.  A Szülői Közösség nonprofit szervezetként működik. Két bevételi forrása van: a tagdíjak és az adó 2 százalékából befolyt összeg. A tehetséggondozással és versenyekkel, valamint az egyes iskolai rendezvényekkel, tanfolyamokkal kapcsolatos kiadásokat a tagdíjakból fedezik. Az adó 2 százalékából befolyt összeget az iskola fejlesztésére használják fel. Az elmúlt években segédeszközöket vásároltak és jelentős mértékben járultak hozzá a természettudományi szaktanterem kialakításához.

A vállalkozók és azok, akiknek egyéb bevételi forrásaik is vannak, az adóbevallással együtt nyilatkozhatnak az adó 2 százalékának felhasználásáról.

Kérjük, támogassa adója 2 %-ával a Tompa Mihály Református Gimnázium Szülői Szövetségét!

Az ehhez szükséges nyilatkozat itt tölthető le.

Köszönjük támogatásukat!

Molnárné Pelle Beáta
Igazgató
TMRG
Hizsnyan Géza
Elnök
A Református Gimnázium Szülői Közössége

 

 

 

Tudnivalók:

Évente egyszer az adózók közvetlenül is beleszólhatnak abba, mire költsék a bérükből fizetett adó egy részét, mégpedig az adófelajánlás révén. Vagyis a 2%-os adófelajánlás lényege, hogy mindenki eldöntheti, mi legyen az egész évben befizetett adója 2%-ával: az is maradjon az államkasszában, vagy inkább adják oda valamilyen konkrét intézménynek. Sokszor csak nagyon kis összegről van szó, de a nem haszonorientált, közhasznú tevékenységet megvalósító civil tömörüléseknek minden adomány jól jön. 3 eurónál kevesebbet nem is lehet felajánlani – vagyis ha az éves adóelszámolás során kiderült, hogy a befizetett adó 2 százaléka kevesebb 3 eurónál, nem élhetünk a támogatás lehetőségével.

Az adófelajánlás a gyakorlatban nem jelent pluszkiadást, hanem az egyébként is befizetett adó egy részét alakíthatjuk át jótékony ajándékká egy konkrét szervezet számára. Mindössze néhány papírt kell kitölteni.  Az adóhivatal az alkalmazottak számára egy strukturált nyomtatványt készített – a nyilatkozat (Vyhlásenie) majdnem úgy néz ki, mint az adóbevallási ív. Ezen a nyomtatványon kell feltüntetni a kiválasztott szervezet adatait és azt, mekkora összeg az adó két százaléka.

A nyilatkozathoz mellékelni kell a befizetett adóról szóló igazolást is, amelyet a munkaadónak kell kiállítania. A kitöltött nyilatkozatot a melléklettel együtt legkésőbb április 30-áig kell eljuttatni a lakóhely szerint illetékes adóhivatalba, s 90 napon belül átutalják a pénzt a kiválasztott szervezet számlájára.

Az április végi határidő azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akik februárban – idén legkésőbb február 15-ig, megkérték a munkaadójukat, hogy végezze el helyettük az éves adóelszámolást, s az el is végezte. Aki adóbevallást készített, annak március végéig el kellett döntenie, kíván-e támogatni valamilyen civil szervezetet, s az adófelajánlást az adóbevallási ív keretében, a nyomtatvány részeként valósíthatta meg. Aki halasztást kért, vagyis az adóbevallását egy későbbi időpontban nyújtja majd be, az az adófelajánlást is a későbbi időpontban teheti meg.

Korábban az adományozók teljes mértékben anonimitásba burkolóztak: az adóhivatalok a szervezetnek felajánlott összegeket egyszerre, egy tételben utalták át, így a megajándékozott szervezet nem tudta beazonosítani, pontosan kitől mekkora támogatásban részesült. 2016-tól azonban lehetővé vált, hogy ne névtelenül jótékonykodjunk, már a címzett is láthatja, kitől kapott adományt. Ha ugyanis az adózó az adófelajánlásról szóló nyilatkozatban beleegyezését adja, hogy az adóhivatal tájékoztassa a megajándékozott szervezetet arról, hogy tőle származik a támogatás, akkor az adóhivatal a címzettel közli az adományozó nevét és címét.

Forrás: ÚJ SZÓ

https://ujszo.com/kozelet/felajanlana-valakinek-adoja-2-at-mutatjuk-hogy-mit-kell-tennie

Vélemény, hozzászólás?