Évszázadok öröksége – 1. helyezés

2020. 09. 28. • Akikre büszkék vagyunk • Megtekintések: 1755

Örömmel tudatjuk, hogy iskolánk Gömöri legények csapataMáté Kristóf Zoltán, Ostrihoň Dávid, Orosz János István /VIII.O, 3.G/ – 1. helyen végzett az Oktatási Hivatal Évszázadok öröksége nevű művelődéstörténeti vetélkedőjén, melyet a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű iskolái számára hirdettek meg a tavalyi, 2019/2020-as tanévben.

A nyerteseknek és felkészítő tanáruknak, Majercsík Máriának, szívből gratulálunk a szép eredményhez!

A verseny a 2019/2020-as tanév őszén indult Magyarország a reformkor, a forradalom és szabadságharc idején (1825–1849) témában, s 2020 júniusában fejeződött be, így a Gömöri legények a karantén időszak alatt sem tétlenkedtek. A verseny eredményeinek kihirdetésére 2020. szeptember 25-én került sor.

A verseny szervezői a korszak komplex megközelítésére, a humán műveltségterületek: történelem, irodalom, zene, képző- és iparművészet összehangolására, az ismeretek elmélyítésén túl a megszerzett tudás alkalmazására igyekeztek ösztönözni a versenyzőket, teret engedve kreativitásuknak is.

A 3 fordulós versenyen a diákok bizonyságot tettek a korszakra vonatkozó lexikális tudásokról, elkészítettek egy kutatómunkán alapuló dolgozatot Ferenczy István és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc címmel, készítettek egy kisfilmet Rimaszombat reformkori, klasszicista épületeiről Séta a reformkori Rimaszombatban címmel, összeállítottak egy filmforgatókönyvet a reformkori Pest-Buda látványosságainak megtekintéséről, végül készítettek egy kisfilmet, melyen Magyarország függetlenségéről vitáztak, érveltek országgyűlési felszólalás formájában.

 

 

 

 

 

 

Kommentelés lezárva.