Beszélgetés a volt diákokkal – Guzsák Klaudia

2016. 03. 02. • Diákönkormányzat • Megtekintések: 1923

Március második hetében újra megrendezésre kerül iskolánkban a könyvhét. A tavalyi évben egy volt diákunk, Bálint Barbara művét mutattuk be nektek. Az idei tanévben Guzsák Klaudia fogadta el meghívásunkat, aki 2004-től 2008-ig szintén iskolánk növendéke volt. Klaudia versei már megjelentek sajtótermékekben, többnyire irodalmi folyóiratokban: az Opuszban, a Szőrös Kőben, az Irodalmi Szemlében, online felületeken és pár- antológiában, többek között a Szlovákiai magyar szépirodalomban és az R25 című antológiában, ahol 1989 után született költőket közöltek, 25 fiatal versét.

Mikor és hogyan kezdődtek az első próbálkozásaid az alkotás terén?

– Egészen fiatal koromban kezdtem el írni. Még az általános iskolában. Rajzolni pedig azóta rajzolok, hogy először színesceruzát fogtam a kezembe.

A verseidet saját magad illusztrálod. Miért?

-Valószínűleg kapcsolatot keresek a két közlésforma közt. Az átmeneteket, hogy hogyan egészítik ki egymást.

Milyen életcélt tűztél ki magad elé, és milyen mottó az, amit mindig szem előtt tartasz?

-Van egy kedvenc mondásom, általában nem szeretem az idézeteket, de ez nagyon megragadt. Salvador Dalítól származik. Úgy szól, hogy: „Saját mitoíógiával rendelkezni jobb, mint autótulajdonosnak lenni..“ Én csak alkotni szeretnék, azért hoztam létre a saját kis kézműves boltomat is, a Rókalót.

A diákok értékelésénél egyik szempont a fogalmazás. Mit tudnál ajánlani a tanulóknak, akik ezen a téren problémákba ütköznek?

-Talán, hogy olvassanak. Lehet, hogy a gimi után nem kell majd fogalmazásokat írniuk, majd azt csinálhatnak ami őket igazán érdekli, viszont az olvasásélményekért amiket szerezhetnek úgyis hálásak lesznek.

Gál Laura

  • 12498643_10205451309155386_760136167_n

 

Kommentelés lezárva.