Legere Irodalmi Verseny

2017. 02. 09. • Közlemények • Megtekintések: 2602

„Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

(Márai Sándor: Füveskönyv)

Legere Irodalmi Verseny

Örömmel tudatjuk, hogy iskolánk A jó palócok nevű csapata – Gál Laura (2.G), Illés Bernadett Mária (VI.O) és Molnár Zsófia (2.G) – 3. helyen végzett a Legere Irodalmi Versenyen, Nyitrán.

A lányoknak szívből gratulálunk a szép eredményhez!

 A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Közép-európai Tanulmányok Kara, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács, és az Arany A. László Polgári Társulás  a 2016/2017-es tanévben újra megrendezte a Legere Irodalmi Versenyt a középiskolás diákok számára. A verseny idei témája Mikszáth Kálmán és a kortárs magyar irodalom volt.

 

A verseny célja egyrészt Mikszáth Kálmán életművének jelentősége okán az volt, hogy a diákokat minél rétegzettebben megismertesse az író pályaképével, emellett felhívja a figyelmet a Mikszáth-hatás jelenlétére a kortárs magyar irodalomban. A versenyfeladatok Mikszáth Kálmán és néhány kortárs magyar szerző művein keresztül a különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikácitós készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását célozták meg.

A verseny 3 feladatlap kitöltéséből, illetve 1 prezentáció készítéséből állt. A feladatlapok sikeres kitöltésének feltétele néhány házi olvasmány alapos megismerése volt. Először Mikszáth Kálmán: Különös házasság című regényét kellett a versenyzőknek elolvasniuk, majd a A lublói kísértet és A lohinai fű című kisregények következtek, végül a kortárs irodalomból kellett csemegézni. Esterházy Péter Termelési regény, Grecsó Krisztián Pletykaanyu, Garaczi László Remixát, N. Tóth Anikó Gavallérok című művei kerültek terítékre. A felkészülést emellett Mikszáth- és kortárs szövegekkel kapcsolatos tanári előadások segítették.

A vetélkedő három találkozást igényelt, melyekre 2016 októberében, novemberében és decemberében kerül sor.

 

Kommentelés lezárva.