„Mesélő“ rajzok

2015. 06. 08. • Akikre büszkék vagyunk, Beszámolók • Megtekintések: 31

A Rimaszombati Katolikus Kör által minden évben meghirdetett rajzversenybe idén is bekapcsolódtak iskolánk tanulói. Az elkészült és a versenybe benevezett munkák közül párat szeretnénk bemutatni mindenkinek.

A téma egy történet a Bibliából. A pásztor száz juha közül egy elveszik, s ő – magára hagyva a kilencvenkilenc juhot – elindul megkeresni azt az egyet…..

Bial Angelika (tertio) „képregényesítette“ a történetet. Négy részbe foglalta össze: a pásztor észre veszi, hogy hiányzik egy bárány, elindul a keresésére, megtalálja, s együtt a többivel megünneplik a szerencsés hazatérést. „Megfogalmazásában“ a történet olvasható, kedves, humoros.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Sókováč Júlia (secundo) rajzán az egyedül lét szomorúsága jelenik meg. Elől a kilencvenkilenc juhocska (meg lehet számolni, pontosan annyi!), a pásztor és a kis puli. Érezhetően jó nekik együtt. A hangulat nyugodt, békés. Valahol a távolban egy barika sóvárogva figyeli őket. Elbotorkált. Haza talál? Reményt sejtet a felhők mögül kikandikáló napsugár….


Ternák Annamária
(tertio) rajza sokak kedvence. Igazi mestermunka. Anna csodálatos pontossággal képes megrajzolni mindent, amit lát.
 

Góbis Réka (secundo) értelmezi a történetet. A bárányok emberek. Egyikük magányosan szomorkodik, elvesztette (vagy eldobta?) kis kolompját, nem tudja (nem akarja?) magához hívni a társait. A többiek nem figyelnek rá…… Vagy mégis?! Akad valaki, aki a vigasztalására indul.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sproho Adrián (secundo) rajza minimalista és mégis szerethető. Rajta semmi más nincs, csak az „elveszett“ bárány. Fekete. Ő attól „elveszett“, hogy más, mint a többi…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sallai Gréti (kvarto) rajzán a pásztor tekintete a hangsúlyos. Örömében a szelídség és a hála is megjelenik, hogy meglelte elveszett báránykáját.

 

Ostrihoň Dávid (primo) rajza lenyűgözött. Korát meghazuttoló arányérzékkel jelenítette meg a sziklás hegyoldalban álldogáló, elveszett juhát már boldogan a karjaiba ölelő pásztort, amint vágyakozó tekintetével a távolba mered. A tó vizében visszatükröződő erdő mögött alig láthatóan várja őket a tanya, s a nyáj. A hatalmas sziklák tövében az a béke, a szeretet, a biztonság „szigete“. Oda tartoznak. Oda mennek. Aprócska, jelentéktelen hely a mindenséghez képest, de a pásztor és a bárány számára az a világ közepe…..
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

És lássuk, hogy kiket díjazott a bírálóbizottság:

I. kategória (1. – 3. évfolyam)

 1. Palcsó Lilien Bernadett (2.A) – Tompa Mihály Alapiskola
 2. Dulay Olívia (3.B) – Tompa Mihály Alapiskola
 3. Balogh Bianka (3.B) – Tompa Mihály Alapiskola
 4. Tóth Sebestyén (3.B.) – ÓbástII. kategória (4. – 6. évfolyam)
  1. Ostrihoň Dávid – primo
  2. Tóth Dorottya – 4. osztály – Almágyi Alapiskola
  3. Antal Máté – Tompa Mihály Alapiskola

A zsűri oklevéllel jutalmazta: Szabó Fannit (5.A) és Csúsz Rékát (4.B), mindketten a Tompa Mihály Alapiskola tanulói

III. kategória (7. – 9. évfolyam)

 1. Sókováč Júlia – secundo
 2. Burszki József – secundo
 3. Kovács Orsolya Krisztina (8.A) – Tompa Mihály Alapiskola
 4. Németh Egon (8.C) – Tompa Mihály Alapiskola

 

A zsűri oklevéllel jutalmazta: Miklovics Mercédesz Laurát (7.C) a Tompa Mihály Alapiskola tanulóját és Góbis Rékát (secundo).

Ternák Annamáriát (kvarto) a Rimaszombati Katolikus Kör különdíjban részesítette.

 

A díjazott rajzok a katolikus templom bejárati vitrinjeiben megtekinthetők.

– zseka-

 

Kommentelés lezárva.