Szekeres Pál, a Szlovák Technikai Egyetem Vegyészeti és Élelmiszertudományi Tanszéke által megrendezett 8.nyári egyetemén járt

2014. 10. 20. • Beszámolók • Megtekintések: 2273

Iskolánk diákja, Szekeres Pál, 4.osztályos tanuló, a nyári szünidő első hetét Pozsonyban, a Szlovák Technikai Egyetem Vegyészeti és Élelmiszertudományi Tanszéke által megrendezett 8.nyári iskolájában tölthette. Íme egy kis ízelítő Palitól:

 2013/14-es év végén lehetőségem nyílt részt venni a Pozsonyi Technikai Egyetem Vegyészeti és Élelmiszertudományi Tanszéke által rendezett nyári iskolán. A nyári szünet első napján, az igazat megvallva, kissé vonakodva ültem fel a Pozsony felé induló autóbuszra. Most utólag már bizonyíthatom, hogy vonakodásom teljesen alaptalan volt. A fővárosba megérkezve könnyen megtaláltam a szállást, ahol kedvesen fogadtak, elmondták miként fognak alakulni napjaink (reggelik, programok…) Már az első nap belevágtunk a dolgok közepébe. Gyors ismerkedés után csoportokba osztottak minket, majd megkaptuk az egyetem laboratóriumainak számait, elmondták, hol milyen munkákat végzünk majd, illetve kitől kérhetünk segítséget, ha elkeveredünk az egyetem falai között (ilyenre hálistennek nem került sor).  Az egyetem laboratóriumaiban azok doktoranduszok igazgattak, segítettek minket, akikkel már az első napokban megbarátkoztam.
A laboratóriumok hatalmasak voltak és korszerűen felszereltek. Kémcsövek, bugyogó forró vegyületek, hatalmas kijelzők folyton változó grafikonokkal mindenhol. Tisztára, mint valami sci-fi filmben. Persze nem csak nézelődtünk, komoly munkákat is végeztünk a laborokban, különböző lepárlásokat, szűréseket, kevertünk-kavartunk, hevítettünk-hűtöttünk.
Munkáink közül egyet ki kellett választanunk, és egy prezentáció keretében előadnunk az egyetem professzorainak és csoporttársainknak. Előadásunkat a professzorok értékelték, és a legjobbakat jutalmazták is.
Nagy meglepetésemre én is a díjazottak közé kerültem, mivel a 7 magyar anyanyelvű résztvevő közül engem választottak ki, mint a „legjobban előadó magyar diákot“.  A díjat átvéve a főszervező is magyarul gratulált nekem, ami egyszerre volt  meglepő és jó érzés.
Sokat adott nekem ez a nyári iskola, és nagyon hálás vagyok, hogy részt vehettem rajta. Rengeteg tapasztalatot, számtalan új élményt, sok új barátot adott, és többek között megerősített abban, hogy az ember itthon is lehet sikeres magyarként, nem kell azonnal külföldben gondolkodni.

Szekeres Pál 4.G

Címkék:

Kommentelés lezárva.