Visszakerült az eredeti helyére az első világháborús emléktábla

2018. 06. 12. • Közlemények • Megtekintések: 517

Az idén emlékezünk meg az első világháború befejezésének 100. évfordulójára. Ebből az alkalomból 2018. május 28-án került leleplezésre a gimnázium épületében a helyreállított első világháborús emléktábla.

Az eredeti emléktáblát, amelyet 1941 május 25-én lepleztek le, a Rimaszombati Volt Gimnazisták Szövetsége állíttatta Schwalm Nándor tanár és diáktársaik emlékére, akik elestek az első világháborúban. Sajnos ezt az emléktáblát a második világháború után erőszakkal eltávolították, az emléktábla elveszett. A táblát fényképek és korabeli leírások alapján sikerült rekonstruálni. Az új tábla és keret elkészítését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Az ünnepségen Haraszti Attila Magyarország kassai főkonzulja mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepséghez kapcsolódóan a diákok számára előadások hangzottak el. Az első három évfolyam számára Bálint Krisztina, Illés Mária Bernadett és Nagy Veronika ismertette az első világháború legfontosabb eseményeit. Ezen kívül beszámoltak arról a tanulmányútról, amely során bejárták az olasz front hadszíntereit. A IV. – V.III. osztályok diákjainak dr. Kerényi Éva történész mutatta be a rimaszombatiak életét az első világháború idején.

Az ünnepségről a felvidék.ma és a ma7. sk honlap számolt be.

http://felvidek.ma/2018/05/a-mi-felelossegunk-az-egykori-hosok-aldozatanak-ertelmet-adni/

http://felvidek.ma/2018/05/az-elveszett-elso-vilaghaborus-emlektabla-helyreallitasa/

https://ma7.sk/tajaink/visszakerult-eredeti-helyere-az-elso-vilaghaborus-emlektabla

  • 07-180528-9150

 

kormany tamogatas

Kommentelés lezárva.