2017 Határtalanul program

2017. 10. 22. • Közlemények • Megtekintések: 1652

Mi is az a Határtalanul! program? A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Idén iskolánk sikeresen pályázott, és a program keretein belül a szlovákiai Rimaszombat városába jutott el.

Az út 2017.09.26-án kedden, reggel fél hétkor kezdődött. Miután mindenki felkészült az indulásra, a busz elindult első állomására, a mintegy 230 kilométerre lévő Alsósztregovára. A közel három és fél órás buszutazás után módunkban állt megtekinteni az alsósztregovai Madách-kastélyt. A kastélyon belüli idegenvezetés két részre oszlott: elsőként betekintést nyerhettünk a kastélybeli élet mindennapjaiba, ahol az eredeti bútorok és berendezés fogadott minket. Megtekinthettük méltán híres írónk, Madách Imre dolgozó- és hálószobáját, különféle társalgókat és könyvtárakat.

Az idegenvezetés második része „Az ember tragédiája” köré épült. A kastély úgy lett átalakítva, hogy több szárnyon át lehetőségünk legyen bepillantást nyerni a mű cselekményébe. Ezután elhagytuk a kastélyt, majd meglátogattuk a közelben lévő Madách-síremléket. Rövid megemlékezés után folytattuk utunkat a közel egy órányira lévő Rimaszombatra.

Kora délután érkeztünk meg a Tompa Mihály Református Gimnázium épületéhez, ahol finom ebéddel kedveskedtek nekünk. Az ebéd elfogyasztása után megismertük a gimnázium épületét, tanulóit és az iskola életét. Az eseményekben dús nap végén, bepillantást nyerhettünk Rimaszombat kora esti óráinak nyüzsgésébe.

A rövid városnézés után elindultunk, hogy beköltözzünk a szállásunkra. Rövid utazás után megérkeztünk a Chata Hamor üdülőközpontba, ahol a vacsora elfogyasztása után elfoglalhattunk szobáinkat. A főként három illetve négyágyas szobákat hamar belaktuk, majd mindenki az esti rutinja elvégzése után nyugovóra tért. Az épületből remek kilátásunk nyílt a környék erdős, hegyvidéki tájaira.

27-én reggel elfogyasztottuk reggelinket, majd 8 órakor elindultunk első állomásunk felé, a magyarországi Kelemér településre. Itt találkoztunk testvériskolánk diákjaival, és tanáraival és közösen informálódhattunk Tompa Mihály költő ottani életéről, majd megismerhettük a helyi református templom történetét. Szlovákiába visszatérve első állomásunk Hanva települése volt, ahol átfogóbb beszámolót hallhattunk Tompa életéről, és közös megkoszorúztuk egyik legnagyobb költőnk sírját. Rimaszombatra visszatérve ebéd után nekiláttunk a közös projekttel kapcsolatos feladatnak. A két iskola tanulói gördülékenyen dolgoztak együtt.

A délután folyamán ellátogattunk a közeli Tompa és Petőfi szoborhoz, melyekre rövid tiszteletadás után elhelyeztük koszorúinkat. A koszorúzás után meglátogattuk a csak egy kőhajításnyira lévő helytörténeti múzeumot. Itt közelebbről is megismerkedhettünk Rimaszombat történelmével. A múzeum elhagyása után megcsodálhattuk a város főterét. A kora esti órákban visszaindultunk a szállásra, majd mindenki felkészült a következő napra.

28-án reggel először Rimaszombatra mentünk, hogy felvegyük a gimnázium néhány tanulóját, majd közösen vágtunk neki a nap fáradalmainak. Elsőként Pelsőc felé vettük az irányt, ahol a település gótikus templomának viharos történetét ismertük meg. A középkori épületet számtalan lélegzetelállító freskó díszítette. Ezt követve elindultunk, hogy leereszkedjünk a domicai cseppkőbarlang termeibe. Az idegenvezetők részletesen mutatták be az elképesztőbbnél elképesztőbb termeket. Megtapasztalhattuk, hogy élte itt életét az őskori ember, és hogyan alakulhattak ki a látványos cseppkőformációk. A barlang 1995 óta a  világörökség része. A barlang hideg mélységeiből a közeli Betlér településén található Andrássy kastélyt látogattuk meg. Bepillantást nyerhettünk az Andrássy család fényűző életébe. A több szinten történő idegenvezetés mindig újabb és újabb meglepetést tartogatott. A szinte mesébe illő szalonokat, lovagi páncélokat és dísztermeket az eredeti bútorok díszítették. Sőt, a kastély alsó szintjén a kitömött egzotikus állatok mellett még igazi múmiákat is megszemlélhettünk. Az Andrássy család fényűzéséből kikeveredve Rozsnyó városa felé vettük az irányt ahol, a fő teret és az óvárost ismerhettük meg közelebbről. Ezt követően hazavittük a rimaszombati diákokat, majd mi is elindultunk, hogy a fárasztó nap után felkészüjünk az ott töltött utolsó napunkra.

29-én pénteken kora reggel keltünk, azért hogy mindenki nyugodtan el tudja hagyni a szobáját. Bepakoltunk a buszba és elindultunk Rimaszombatra. Itt testvériskolánk tanulóival közösen tartalmas műsort adtunk elő a hazaszeretetről, az egymással való törődésről és iskoláink névadóinak barátságáról. Könnyes búcsút vettünk az iskola tanulóitól és tanáraitól, majd elindultunk utolsó két programunkra. Ellátogattunk a Nagy-Magyaroszág két legrégebbi múlttal rendelkező bányavárosába: Selmecbányára és Körmöcbányára. Körmöcbányán megtekintettük legősibb pénzverdénket és a helyi pénzmúzeumot is. Az óváros elhagyás után buszra szálltunk, hogy betekintést nyerhessünk Selmecbánya középkori városába és az egykori Magyarország egyik legfontosabb bányavidékére.

Ezt követően utolsó dolgunk pedig az volt, hogy hazainduljunk. Közel hat óra buszozás után sötétben érkeztünk Pápára. Összesen 1300 kilométert utaztunk, hogy megismerjük a határokon túli magyarok életét. A számtalan szuvenír mellett mégtöbb kedves emléket hoztunk haza magunkkal, új élményekre tettünk szert, és ami a legfontosabb, új barátokat szereztünk.

Készítette: Geschitz Dávid

 

Kommentelés lezárva.