Egyszerű, vagy bonyolult a világ?

2014. 04. 01. • Hitélet • Megtekintések: 2613

Zsolt 139,14 Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt.
Múlt héten azon gondolkodtam, hogy mennyire ki van találva ez a világ. Csak példának, hogy értsétek, mire gondolok, rákerestem, hogy milyen vitaminok vannak a tormában. Először is kalóriában és zsírban szegény, tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványianyagokkal, és antioxidánsokkal. torma_tmrgNöveli az étvágyat, segíti az emésztést, nyugtatja az idegeket, segít megelőzni a rákot, gyulladásokat, tele van c-vitaminnal, vassal, cinkkel, magnéziummal, még egy kis folsav is akad benne. Egész rajongótábora van. Ezért arra gondoltam, hogy miért olyan nehéz beszerezni, és miért csak egyszerű almát kapni a boltokban, aminek 80%-a levegő, a maradék meg víz. Úgyhogy rákerestem az almára is. Tele van antioxidánssal, c-vitaminnal, bétakarotinnal, B-komplex vitaminokkal, riboflavinnal, és piridoxinnal (bármi is az). Van benne foszfor, kalcium, segít szabályozni a vérkeringést, sejtszinten millió hasznos funkciója van, sőt még közmondása is van. Napi egy alma az orvost távol tartja.
Nem akarok senkit tovább untatni, megmondom mire megy ki a játék. Arra gondoltam, hogy bármilyen dologra keresnék rá, előbb utóbb oda lyukadnánk ki, hogy minden megvan benne, amire csak az embernek szüksége lehet, és elgondolkodtam rajta, hogy mennyire zseniálisan ki van ez találva. Isten nem teremtett semmi haszontalant.
Aztán arra gondoltam, hogy Isten azért csalt egy kicsit, mert mindenbe tett mindenből, tehát minden egyforma, legfeljebb az egyik dologban c-vitaminból van több, a másikban meg folsavból.
Úgyhogy megint elkezdtem kutatni, mi az ami egyedi a világban. Az első ami eszembe jutott, az az ujjlenyomat.
ujjlenyomat_tmrgMindenkinek egyedi, sőt ha elveszti, visszanő. Ez egy dolog. Aztán eszembe jutott, hogy a retinánk is egyedi, meg az arcunk, meg a hangunk, meg feromonjaink (magyarul a szagunk), a beszédünk, a szokásaink. Ezek mind olyan dolgok, amelyek alapján még egy gép is meg tud bennünket különböztetni, még ha mi egyformának is gondoljuk magunkat. Jó, gondoltam magamban, az ember lehet hogy elég egyedi. De minden más akkor is egyforma. Aztán kiderült, hogy a felsorolt dolgok vonatkoznak az állatokra is. (Persze az ujjlenyomat nem annyira). Aztán rábukkantam, hogy a növények is könnyedén megkülönböztethetőek, sőt olyan információkat hordoznak, amiról megmondható honnan származnak, milyen körülmények között nőttek, stb. Rájuk lehet fogni, hogy egyediek.
A maradékot pedig elintézte Isten vízzel, meg hegyekkel. Csakhogy belefutottam egy cikkbe, ami egy fényképészről szól, aki mikroszkóp alatt homokot fényképez.
Homokszemek
“csak” homokszemek
Ekkor azt gondoltam, hogy biztos van százezer egyforma fényképe, de tévedtem. Kiderült, hogy nem csak különböző helyekről származó homok, de minden egyes homokszem egyedi. Vajon mennyit babrálhatott vele Isten? Még szerencse, hogy nincs mindenhol homok. Ekkor arra gondoltam, hogy mit jelent az, hogy minden. Mekkora a teremtett világ? Néhány bolygó, meg pár csillag. Erre is rákerestem. Jelenlegi tudásunk szerint több csillag van az égen, mint homokszem. Hoppá. Mégiscsak véges a dolog. Úgyhogy visszatértem a homokszemhez, és kiderült, hogy több atomból áll, mint ahány ismert csillag van az univerzumban. Ez már azért mégis túlzás. Ekkor feladtam.
Agysejt és univerzum
Balra egy agysejt, jobbra pedig az ismert univerzum képe. Véletlen egybeesés?
Be kellett látnom, hogy még a tudomány is elismeri, hogy a világ valami elképesztően bonyolult, és jól megtervezett dolog, amiben az a csodálatos, hogy ha akarjuk, mégis nagyon egyszerűnek tűnik.
Szóval mielőtt legközelebb arra gondolnátok, hogy ez csak egy egyszerű alma, jusson eszetekbe, hogy nem csak az alma, de még a legapróbb porszem is tudatos mérnöki munka eredménye, ami félelmetes és csodálatos egyszerre, mint Isten maga.
Ha akarjuk, nagyon sok mindent megtudhatunk róla, de mindent soha. A tudósok már rájöttek, hogy bármit kezdenek el alaposan vizsgálni, kiderül, hogy végtelenül bonyolult, és felfoghatatlanul zseniális. Nem a hívőkről van szó, akik bármit elhisznek, hanem olyanokról, akik csak azt hiszik el, amit látnak. Isten még őket is képes lenyűgözni.
Házi feladat erre a hétre, hogy járjatok nyitott szemmel, és megláthatjátok, hogy milyen csodálatosak Isten alkotásai. A legkisebb homokszemtől, egészen saját magatokig. Ámen.

Címkék:, , ,

Kommentelés lezárva.